24.11.2013

11 faktów o czekoladzie


   Uwielbiana, tucząca, psująca zęby, itp., czy aby na pewno? Oto jedenaście faktów na temat czekolady. Przekonajcie się sami jak jest naprawdę!





1. Zapach czekolady zwiększa pracę fal mózgowych teta, które wpływają na nasze rozluźnienie. 





2. Biała czekolada technicznie nie jest czekoladą, ponieważ nie zawiera kakaowych substancji stałych i miazgi kakaowej.





3. Potrzeba około 400 ziaren kakaowca, żeby otrzymać 1 funt (450 gram) czekolady.






4. Wynalazca czekoladowych kruchych ciasteczek (piegusków), sprzedał swój pomysł Nestle w zamian za dożywotnie dostawy czekolady.




5. M&M'sy zostały stworzone w 1941 roku z myślą o żołnierzach by mogli się oni cieszyć czekoladą, która się zbyt szybko nie rozpuszcza.




6. W każdej sekundzie Amerykanie wspólnie zjadają ok. 100 funtów (45 kilogramów) czekolady.


7. Największa na świecie tabliczka czekolady powstała w Wielkiej Brytanii w 2011 roku, ważyła 5792,5 kg, miała ona wymiary: 4x4 metry - długości boków i 35 cm grubości.


8. Magnat czekoladowy, Milton Hershey anulował swoją rezerwację na Titanicu z powodu nagłego biznesu związanego z czekoladą.




9. To są czipsy (z ziemniaków, żeby nie było wątpliwości) w polewie z czekolady mlecznej.








10. Codzienne jedzenie ciemnej czekolady zmniejsza ryzyko chorób serca o jedną trzecią.





11. Wg najnowszych badań czekolada w ustach działa antybakteryjnie i chroni przed próchnicą.










   W świetle tych faktów nie pozostaje mi życzyć Wam nic innego jak tylko SMACZNEJ CZEKOLADY!


PODPIS


UA-32282187-1